ДІТИ МАЮТЬ ПРАВО ЖИТИ!

15.02.2012
 спільна заява громадських організацій
 
Ситуація з лікуванням дітей, хворих на рак та інші важкі захворювання, викликає почуття обурення й сорому. Сотні маленьких пацієнтів, життя яких можна врятувати засобами сучасної медицини, в Україні приречені на смерть. Змінюються президенти, міністри й депутати, але незмінними залишаються байдужість і корупція, що вбивають дітей.

Зусиллями людей доброї волі вдається врятувати багато життів. Але цього недостатньо. Докорінно змінити ситуацію можна лише задіявши ресурси держави. В бюджеті країни, яка витрачає мільярди на стадіони, президентські резиденції і вертолітні майданчики для VIP-пасажирів, завжди не вистачає грошей ні на сучасну дитячу лікарню, ні на порятунок українських дітей за кордоном, ні на закупівлю достатньої кількості ліків.

Якщо не покласти цьому край, такий стан речей може тривати вічно.

Спостерігати за порожніми обіцянками, бюрократичною тяганиною і наріканнями на всілякі проблеми з боку тих, хто зобов’язаний ці проблеми вирішувати, - значить лише марнувати час, який коштує комусь життя.

Неможливо швидко вилікувати тяжко хвору систему охорони здоров’я. Але врятувати кожну онкохвору дитину, яка може бути врятована засобами сучасної медицини – цілком реально.

Для досягнення цієї мети ми об’єднуємо свої дії в рамках громадської кампанії «Наші діти».

На наше переконання, влада зобов’язана реалізувати, а суспільство – проконтролювати кілька цілком конкретних кроків:

 

1.      Забезпечити, щоб в Україні робилися всі операції з порятунку онкохворих дітей, які робляться в решті країн Європи (у т.ч. пересадка кісткового мозку від нерідного донора), оприлюднити розумну (за 20-30 місяців) кінцеву дату, коли це станеться, а також графік будівництва (чи реконструкції) необхідних приміщень, закупівлі обладнання та підготовки фахівців з жорсткими контрольними датами завершення кожного етапу.

2.      Доки таких операцій в Україні не проводять, гарантувати швидкий виїзд на лікування у європейські клініки за рахунок держави кожної дитини, якій це може врятувати життя.

3.      Забезпечити на 100% необхідними ліками дітей, що лікуються в Україні від раку, хвороб крові та інших смертельно небезпечних захворювань. Ці ліки мають надходити хворим безперебійно, а не лише в кінці року.

4.      Забезпечити приєднання України до Міжнародного реєстру донорів кісткового мозку.

 

Крім того, дуже важливо зробити зручним і доступним донорство крові, забезпечити медичні заклади якісним обладнанням і реактивами для контролю й зберігання крові та її компонентів. 

 Ми закликаємо представників влади, журналістів, експертів, громадських активістів, кожну небайдужу людину долучитися до нашої ініціативи і взяти вирішення цієї проблеми під спільний контроль.

Це – наш обов’язок перед дітьми, яким більше нізвідки чекати допомоги.

 15.02.2012
 
Рух добровольців «Простір свободи»
МБФ «Українська фундація громадського здоров`я»

Центр Громадянських Свобод

Центр UA
Громадянська служба «Свідомо»

Регіональний центр громадського представництва «Життя»

ГК «Молодіжна варта»
Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва
«Європа без бар’єрів»
Фундація «Суспільність»
Фундація «Відкрите суспільство»
Творче об’єднання «ТОРО»
МГО «Інтерньюз-Україна»
Центр політичних студій та аналітики
Інститут масової інформації

Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86»

Громадянський рух «Відсіч»
ГО «Берегиня Рівненська»
НУО «Європейський вибір»

КОО ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення"