Завдяки „Простору свободи” донорів стало більше

12.06.2009

Люди у різних куточках України відгукнулися на заклик Руху добровольців „Простір свободи” і безкоштовно здали донорську кров з нагоди Всесвітнього дня донора, що відзначається 14 червня.

Активісти „Простору свободи” та небайдужі громадяни прийшли 12 червня у пункти переливання крові в Києві, Полтаві, Сімферополі та інших містах. У такий спосіб вони привернули увагу до проблеми нестачі донорської крові в Україні.

Для задоволення потреб у донорській крові достатньо, щоб донорами стали хоча б 4% населення. У Європейському Союзі 6% людей час від часу здають кров, рятуючи життя іншим. У США цей показник перевищує 10%.

В Україні не менше половини людей, які потребують донорської крові, не отримують її зовсім чи отримують у недостатній кількості.

„Цю проблему неможливо вирішити за один день, бо причинами її є байдужість одних людей і непоінформованість інших, але поступово спільними зусиллями держави й громадськості можливо розбудити свідомість”, - повідомив координатор „Простору свободи” Євген Янкевич. Разом з однодумцями він став донором на міській станції переливання крові в Полтаві.

Активісти руху не мають наміру обмежити одноразовою дією і планують регулярно допомагати донорською кров’ю людям, що її потребують.