Громадські активісти пропонують зробити з «Сяйва» народну книгарню

20.03.2010

Учасники «Простору свободи» разом з однодумцями з Бюро журналістських розслідувань «Свідомо», «Опори», «Збережи старий Київ», Комітету прямої дії й Фундації регіональних ініціатив провели 20 березня біля книгарні «Сяйво» у Києві акцію «Народна книгарня».

На вулиці, біля заблокованого рейдерськими вантажівками «Сяйва», лунали вірші та пісні, малювалися картини й продавалися книги. Відкрив акцію «співаючий директор» гурту «Сад» і активіст «Простору свободи» Стас Ільїн, а продовжили – київські поети, художники й музиканти.

Центральна ідея акції – повернення книгарні «Сяйво» до комунальної власності із утворенням там культурного центру та громадською наглядовою радою.

Довідково: У вересні Шевченківська районна рада продала приміщення книгарні, що розміщувалася там з 1961 року, ТОВ "Абріль студіо" – за ціною приблизно в десять разів нижче за ринкову (http://kiev.svidomo.org/journalists/jak-prodavaly-knyharnju-sjayvo.html).  У лютому люди у чорному, які представляються співробітниками власника книгарні, захопили «Сяйво», заварили двері й вікна металевими пластинами і поставили перед входом «КрАЗи». Після цього Шевченківська райрада скасувала рішення про виставлення «Сяйва» на продаж, але не сам продаж і угоду про передачу приміщення «Абріль студіо» (http://kiev.svidomo.org/journalists/sprava-sjayva-zayshla-v-hlukhyy-kut.html ).