Всупереч протидії міліції активісти презентували проект «Зробимо Київ чистим»

07.05.2010

7 травня на Хрещатику поблизу Київської міської адміністрації активісти Руху «Простір свободи» разом з іншими небайдужими громадянами презентували проект «Зробимо Київ чистим».

Громадські активісти та небайдужі мешканці міста прийшли до Київради з 10 пакетами сміття, зібраними в усіх 10 районах міста. Ці пакети символізували тотальну засміченість міста. Учасники акції закликали владу налагодити збір і переробку сміття, а міліцію – штрафувати тих, хто смітить.

Міліція натомість намагалася заблокувати саму акцію, не пропустивши її учасників до приміщення мерії. Жодні посилання на закони і Конституцію на стражів порядку не подіяли, тож презентацію довелося провести за кількадесят метрів від наміченого місця, що втім, не вплинуло на її зміст та бойовий настрій учасників.

Вони заявили про намір 5 червня 2010 року, у Всесвітній день захисту навколишнього середовища організувати масштабне прибирання зелених зон Києва за один день. Його учасники планують не лише прибрати своє місто, але й підписати петицію до влади з вимогою штрафувати тих, хто смітить і організувати ефективну систему сортування та збору сміття.

Підтримати проект та долучитись до мегаакції 5 червня можна не лише в Києві, але й у будь-якому куточку країни.

«5 червня відбудеться масштабне прибирання зелених зон Києва. Реєстрацію учасників ми розпочинаємо вже сьогодні», - заявив координатор проекту Юрій Пивоваренко. «Ми прагнемо, щоб поінформовані та культурні громадяни не кидали сміття повз урни та нарешті почали його сортувати. Адже сміття (пластик, папір, метал, скло) – це цінний ресурс, вторинна переробка якого дозволить наповнювати бюджет та вирішити екологічну проблему, одну із найгостріших», - додав він.

Реєстрація учасників акції розпочалася прямо на Хрещатику. Першою зареєструвалася письменниця Ірена Карпа, якій міліція теж не дозволила пройти надто близько до мерії.

Акція «Зробимо Київ чистим», що матиме не лише екологічний, соціальний та економічний ефект, є першим кроком у реалізації довгострокового проекту «Зробимо Україну чистою», покликаного гармонізувати взаємини людини й природи, зробити модним життя в чистій і культурній країні, подолати суто споживацьке ставлення до навколишнього середовища, впровадити в життя сортування та переробку сміття.

Уперше подібна масштабна акція відбулася в Естонії в 2008 році. Цього року подібні акції на рівні окремих міст чи цілих країн проведені у Словенії, Португалії, Естонії, Литві, Латвії та Індії.

До ініціативи групи молодих киян «Зробимо Київ чистим!», підтриманої Рухом «Простір свободи», долучилися Українська мережа енергетичний інновацій Greencubator, «ЕкоКлуб «Зелена хвиля», Демократичний Альянс та інші партнери.

Детальніше ознайомитися з проектом, а також ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ для участі в акції 5 червня можна на сайті http://letsdoit.org.ua/