Вогонь з Тарасової Гори запалав у Криму

24.05.2010

Учасники «Прощі до Тараса» з різних міст України прочитали в Каневі, Севастополі та Сімферополі Шевченків «Заповіт» 12-ма мовами і запалили лампадки з вогнем, привезеним з могили поета.

Сотні людей у Каневі, Севастополі та Сімферополі взяли участь у «Прощі до Тараса», яку вже третій рік поспіль організовує Рух добровольців «Простір свободи».

Особливістю цьогорічної Прощі було те, що вона відбувалася не лише на Тарасовій Горі в Каневі, але й у Криму.

22 травня, в день 149-річчя перепоховання Шевченка в Україні, активісти «Простору свободи» запалили на могилі поета вогонь і повезли його до Криму. На Трійцю, 23 травня, вони привезли цей вогонь до пам’ятників Кобзареві в Севастополі й Сімферополі, а також прочитали Шевченків «Заповіт» дванадцятьма мовами світу.

В акції «Чому не йде апостол правди і науки» взяли участь не лише кримчани, а й близько сотні гостей з Києва, Кривого Рогу, Донецька, Полтави, Херсона та інших міст України.

«Ми поєднали святкування Трійці і дня виконання Шевченкового заповіту, - говорить координатор акції Тарас Пушкар. - Разом з вогнем із Тарасової гори ми прагнули привезти на кримську землю дух Шевченкового слова, звільнений від бронзи і хрестоматійних нашарувань».

У Сімферополі на тлі читання Шевченкової поезії і співів пісень на вірші поета всі бажаючи змогли взяти участь у перформенсі. За допомогою зустрічного руху на полотні жовтої й синьої фарб, що символізували українські національні кольори, утворився зелений колір Трійці. По закінченні дійства його учасники змогли забрати з собою десятки щойно створених синьо-жовто-зелених шаликів.

Див. також фото з акцій у Каневі, Севастополі та Сімферополі