Захистимо вулицю Мазепи!

02.07.2010

Рух добровольців «Простір свободи» звертається до всіх небайдужих киян із закликом не допустити рішення Київської міської ради про перейменування вулиці Івана Мазепи на Лаврську.

Це рішення може бути прийнято на сесії Київради вже 8 липня.

За інформацією керівництва міської адміністрації, з проханням про таке перейменування звернувся Московський патріарх Кірілл, який планує вчергове приїхати в Україну в кінці липня.

Московського ієрарха не турбують вулиці, названі на честь комуністичних діячів, які руйнували церкви і вбивали священиків, пам’ятники діячам «червоного терору» і навіть мавзолей з мумією найбільшого ворога християн – Владіміра Леніна в Москві. Найбільше його турбує київська вулиця, названа іменем Івана Мазепи, який за час свого гетьманування (1687-1709) зробив колосальний внесок у будівництво й реконструкцію храмів, підтримку церкви, розвиток освіти й культури.

Ми переконані, що Київрада не може працювати як дівчинка за викликом і виконувати найбезглуздіші забаганки з Москви.

Тим більше, що саме нинішній склад Київради величезною більшістю голосів перейменував вулицю Січневого повстання на вулицю Івана Мазепи. Одна з центральних вулиць Києва нарешті по праву отримала ім’я великого гетьмана.

Саме ця вулиця більше, ніж будь-яка інша, пов’язана з державницькою й просвітницькою діяльністю Мазепи. Саме тут стараннями Мазепи відновлено головний храм Лаври – Успенський собор (знищений комуністами в 1941 році, відновлений у часи незалежної України) та Троїцьку надбрамну церкву, збудовано величний Військовий Микільський собор на нинішній площі Слави (знищений комуністами в 1934 році), Церкву всіх святих, Церкву Різдва Богородиці, «Мазепині мури» з вежами, що й досі оточують Лавру.

Позбавлення цієї вулиці імені одного з найвизначніших діячів української історії було б безпрецедентним актом приниження киян і всього українського народу.

Ідеться не просто про назву вулиці.

Ідеться про повагу влади до української історії і культури, про національну пам'ять і національну гідність, яку ніхто не має права топтати.

Наш обов’язок – захистити вулицю Івана Мазепи і не допустити її перейменування. «Простір свободи» звертається до громадських об’єднань і всіх свідомих киян із закликом об’єднати зусилля і спільними активними діями не допустити цього принизливого антиукраїнського рішення.

Контакти для координації дій: poshta@dobrovol.org
050-4026686 (Марта Руда), 093-5746992 (Тарас Пушкар)