«Тут - вулиця Мазепи!» - скандували кияни, що утворили живий ланцюг уздовж перейменованої вулиці

10.07.2010

Сотні киян утворили 10 липня кілометровий живий ланцюг уздовж вулиці Івана Мазепи від площі Слави до музею Івана Гончара, протестуючи проти перейменування цієї вулиці на Лаврську. Вони тримали в руках таблички з написом «вулиця Івана Мазепи», портрети гетьмана, фотографії збудованих чи відновлених за часів його правління архітектурних шедеврів Києва.

Акцію було ініційовано Рухом добровольців «Простір свободи» й підтримано низкою інших громадських організацій та небайдужими киянами.

«Які б рішення не приймала Київрада, для нас ця вулиця назавжди буде вулицею Мазепи. А офіційне повернення їй цієї назви – лише справа часу», - - заявив голова Київського осередку «Простору свободи» Тарас Пушкар.

Перехожі переважно схвально поставилися до заходу, а чимало людей самі стали в живий ланцюг.

На завершення акції її учасники, скандуючи «тут - вулиця Мазепи!», «Мазепа назавжди!» пройшли вулицею в бік Співочого поля, де їх схвальними вигуками й оплесками зустріли учасники й гості фестивалю «Країна мрій».


Довідка:

8 липня, незважаючи на протести громадськості й визначних українських митців та вчених, Київрада перейменувала більшу частину вулиці Івана Мазепи на вулицю Лаврську. За проголосували 64 депутати зі 120. Приводом стало звернення православної церкви Московського патріархату на чолі з патріархом Кірілом.

Організатори акції «Мазепа FOREVER», проведеної 8 липня під Київрадою, вважають це рішення безпрецедентним приниженням гідності громади української столиці на догоду Москві.

Гетьман Іван Мазепа був будівничим української держави, борцем за її незалежність, а також зробив величезний внесок у створення архітектурного обличчя Києва, розвиток української освіти й культури. Зважаючи на це Київрада в 2007 році надала ім’я Івана Мазепи вулиці, яка до того мала антиукраїнську назву т.зв. Січневого повстання.

 

Більше фото з акції – тут