Повторні слухання по «Нібулону» слід вважати нелегітимними

26.07.2010

Не пройшло й місяця з часу громадських слухань щодо намірів будівництва ТОВ СП «Нібулон» терміналу на лівому березі Дніпра навпроти м. Канева, як ініціативна група з 8 чоловік вирішила переглянути рішення громади міста. Нагадаємо, що на слуханнях 26 червня громада міста сказала тверде «Ні!» намірам будівництва промислового об’єкту на території охоронної зони Шевченківського заповідника та в безпосередній близькості від житлових кварталів.

Пізніше виявилось, що офіційний протокол цих громадських слухань (головував мер Канева В. В. Коломієць) було сфальсифіковано: не включено найважливіші питання громадян, 5-хвилинні виступи скорочено до 1-2 речень. Далі-більше. За бажанням ініціативної групи в складі 8 чоловік, вирішено провести повторні слухання 24 липня. Причин проведення повторних слухань не наведено. «Повторні» слухання відбувались за негласної підтримки міської влади, що вирішила формально бути осторонь. Сама процедура проведення слухань мала безліч порушень: громадськість не було вчасно повідомлено про слухання (інформація про слухання у пресі з’явилась лише за 3-4 дні, а не за тиждень, як передбачено законодавством); головуючий на слуханнях Ю.Г. Тимошенко вів себе по-хамськи (не допускав до виступів представників громадськості, що виступали проти будівництва, постійно ображав їхню гідність, протягом слухань постійно агітував за будівництво терміналу).

Представник Руху добровольців «Простір свободи» Тарас Пушкар виступив за визнання повторних слухань 24 липня нелегітимними: «Порушення строків появи інформації у ЗМІ та упередженість оргкомітету вказує на неправомірність рішення таких слухань». Але цю пропозицію не було розглянуто та не винесено на голосування. Замість цього було відключено мікрофон та відмовлено у виступі.

Виступи завершились довгою агітаційною промовою Ю. Г. Тимошенка, що тривала в кілька разів довше за встановлених 5 хвилин. На прохання дотримуватись регламенту шановний головуючий заявив, що у нього «немає регламенту, і він може говорити скільки захоче».

Хамська поведінка головуючого підтримувалась частиною присутніх у залі, що аплодували йому, коли він топтався по іменах присутніх у залі відомих науковців М. М. Біляшівського та З. О. Тархан-Берези. Дехто з присутніх в залі дозволяв собі штовхати і хапати за руки виступаючих проти будівництва. Це говорить на користь тих, хто попереджав про «куплену публіку». Не дивує і рішення, яке було прийнято цими «слуханнями», адже воно було діаметрально протилежне до попереднього. При чому приблизно четверть зареєстрованих взагалі не голосувала, що говорить про залякування та надмірне нагнітання напруженості оргкомітетом слухань.