«Займіться ділом, а не язиком!»

05.10.2010

Сотні людей вийшли 4 жовтня у Києві на акцію «Врятуй свою мову!», протестуючи проти законопроекту про мови, внесеного керівниками фракцій Партії регіонів, компартії та Блоку Литвина.

Біля стін парламенту, де відбувалося засідання погоджувальної ради, учасники акції вимагали зняти з реєстрації цей законопроект, що проголошує «українсько-російську двомовність», і зайнятися натомість справами, які реально покращать життя українців.

Організаторами акції стали Рух добровольців «Простір свободи», Громадянський рух «Відсіч» та Громадська кампанія «Новий громадянин». Щоб продемонструвати, що чекає державну мову в разі прийняття законопроекту, учасники протесту «ув’язнили» українські книги та диски з українською музикою в позолочені клітки.

Появу кожного депутата від більшості демонстранти супроводжували свистом і вигуками «Ганьба!», скандували «українській мові – бути!», «займіться ділом, а не язиком!», співали українських пісень.

Серед інших в акції взяли участь колишні дисиденти Євген Сверстюк та Василь Овсієнко, музиканти Олександр Положинський з гурту «Тартак», Фагот із «ТНМК», письменники Дмитро та Віталій Капранови, інші відомі митці, вчені та громадські діячі.

Рішення погоджувальної ради не включати скандальний законопроект до розкладу засідань на тиждень стало невеличкою перемогою учасників акції. Проте вони не збираються розслаблятися.

«Наша мета, щоб цей законопроект, який є, по суті, інструкцією з тотальної русифікації, був знятий з реєстрації, - заявив представник «Простору свободи» Тарас Шамайда. - Доки цього не станеться, сила протестів буде стрімко зростати, і не лише в Києві».

Так, 4 жовтня попереджувальні акції відбулися, крім столиці, у Харкові, Чернігові та Львові.

Фото з акції – тут.