По всій Україні вимагали зняти з розгляду скандальний законопроект про мови

18.10.2010

Близько двох тисяч киян влаштували 18 жовтня демонстрацію під засіданням Погоджувальної ради парламенту з категоричною вимогою – зняти з реєстрації скандальний законопроект законопроекту про мови.

В акції, яку організували Громадянський рух «Відсіч», Рух добровольців «Простір свободи» та Громадська кампанія «Новий Громадянин», узяли участь студенти, митці, журналісти, науковці.

Демонстранти вимагали від влади зайнятися соціальними й економічними проблемами, які однаково хвилюють людей як на Заході, так і на Сході країни, а не намагатися знищити українську мову. Учасники акції розгорнули довжелезний транспарант із закликом до депутатів: «Займіться ділом, а не язиком!».

Свій протест проти спроб прийняти антиукраїнський закон висловили письменники брати Капранови, Ірена Карпа та Сергій Пантюк, лідер гурту «Тартак» Олександр Положинський, політв’язні Євген Сверстюк, Олесь Шевченко, громадсько-політичні діячі – Олесь Доній, Степан Хмара та інші. Ведучим акції вже традиційно був «голос Майдану» актор Євген Нищук.

«Як я можу йти на діалог із владою, якщо вони чоботом ступають в мою душу», – сказав Євген Сверстюк.

«Нас заганяють в андеграунд, знову змушують почуватися принижено. Це ілюзія, що з цією владою можна якось домовитися, з цією владою можна тільки боротися. Сьогодні у нас хочуть вкрасти мову, завтра – свободу преси, потім зникне культура, зникне нація. Держава намагається будувати нову країну рабів», – заявила Ірена Карпа.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин та представники правлячої більшості запевнили журналістів, що законопроект у найближчі два тижні розглядатися не буде. Проте головна вимога демонстрантів – зняття законопроекту з розгляду парламенту – виконана не була. Автори законопроекту – керівники фракцій Партії регіонів, компартії та Блоку Литвина – обіцяють повернутися до розгляду проекту вже в листопаді. Відповідно організатори протестів обіцяють їх продовжити.

18 жовтня вуличні акції проти мовного законопроекту відбулися не лише в Києві. Майже в усіх обласних центрах України, включно з містами Сходу та Півдня, громадські активісти пікетували обласні державні адміністрації.

В Одесі учасники акції закликали владу долати нагальні економічні та соціальні проблеми – безробіття, зростання цін, корупцію, а не воювати з українською мовою. Вони також передали відомому «борцю за російську мову» голові Одеської облдержадміністрації Матвійчуку велике полотно з написаним без помилок текстом російською мовою зі сполученнями «жи» та «ши», які пан Матвійчук, як відомо, пише через літеру «ЬІ».

У Полтаві близько 100 пікетників вимагали звернулися до обласної ради з вимогою виступити проти антиукраїнського законопроекту.

Майже стільки ж громадських активістів зібралося на пікетування і Донецьку. Вони провели перед будівлею обласної адміністрації флеш-моб, що символізував рішучість донецьких українців захистити свою мову.

«Влада має займатися економікою і вирішувати проблеми людей, яким живеться нелегко, тобто займатися ділом, а не «язиком». Хіба у російської мови в Донбасі якісь проблеми? Якщо якась мова в Донецьку й потребує підтримки, то саме українська»,- заявив координатор акції, голова Донецького осередку «Простору свободи» Сергій Стуканов.

Проект закону, який зареєстрували у Верховній Раді керівники фракцій Партії регіонів, Компартії та Блоку Литвина, юридично запроваджує «російсько-українську двомовність», а ФАКТИЧНО спрямований на виведення з ужитку (знищення) української.

Попередня акція біля Верховної Ради відбулася 4 жовтня, тоді громадяни домоглися зняття цього законопроекту з порядку денного.

Учасники акції у Києві та обласних центрах 18 жовтня вимагали від влади зняти законопроект з розгляду і зайнятися соціально-економічними проблемами українців.