В День української мови у Києві святкували й протестували

10.11.2010
Акції громадської солідарності з нагоди Дня української мови відбулися у Києві 9 листопада.
Їхні учасники - студенти, громадські активісти та інші небайдужі кияни – знову вимагали від влади зняти з реєстрації законопроект «Про мови» і зайнятися натомість економічними й соціальними проблемами.
 
Цього разу протести відбулися в кількох місцях столиці – на Подолі, на Печерську біля адміністрації Президента і на Майдані Незалежності. Організатори акції – Рух добровольців «Простір свободи», Громадянський рух «Відсіч» і Громадська кампанія «Новий громадянин».
 
З Контрактовій площі учасники акції «Святкуємо день української мови разом» пройшли колоною в центр Києва. Марш супроводжував бій барабанів. На чолі колони на ходулях ішли люди в масках керівників Росії, які «керували» маріонетками в масках президента Януковича, спікера Литвина та керівника компартії Симоненка (саме Партія Регіонів, комуністи та Блок Литвина внесли в Раду скандальний законопроект).
 
Влаштувавши маніфестацію біля адміністрації президента на Банковій, учасники акції символічно «лопнули» метрову блакитну кульку з написом «закон про мови». Демонстранти закликали президента припинити наступ на українську мову і змусити фракцію Партії регіонів у парламенті відкликати провокаційний законопроект.
 
Завершилися акція на Майдані Незалежності вогняним флеш-мобом «Відчуй смак рідної мови», а також українськими піснями та танцями.
 
Фото з акції – тут.
Відео - тут.
 
Довідка: законопроект «Про мови в Україні» внесли до Верховної Ради у вересні керівники фракцій Партії Регіонів, компартії та Блоку Литвина Єфремов, Симоненко і Гриневецький. Законопроектом передбачено запровадження «українсько-російської двомовності», а його реалізація, за висновками фахових наукових установи, матиме вкрай згубні наслідки аж до дезінтеграції української держави. 4 жовтня у Києві, а 18 жовтня – і в Києві, і в більшості обласних центрів з ініціативи «Простору свободи», «Відсічі» й «Нового громадянина» відбулися вуличні акції, внаслідок яких парламентська більшість відклала розгляд законопроекту, але не відмовилася від намірів його прийняти.