ЖИТЛОВИЙ КОДЕКС ВІДПРАВИЛИ В ПІЧКУ

13.12.2010

Символічне спалення проекту Житлового кодексу влаштували 13 грудня біля Верховної Ради представники громадських організацій. Вишикувавшись у чергу, вони відправляли до імпровізованої пічки дрова у вигляді сторінок Житлового кодексу.

У такий спосіб учасники акції висловили протест проти намірів найближчим часом ухвалити проект Житлового Кодексу в другому читанні.

Під час акції оприлюднено Маніфест проти житлового рабства, який уже підписали понад 20 громадських організацій. Збір підписів оголошено відкритим: вимогу до влади відмовитися від спроб «закріпачити мільйони українців і позбавити їх права розпоряджатися їхньою ж власністю» можуть підписати всі охочі.

«Житловий кодекс – незрівнянно небезпечніший за Податковий, Трудовий та інші кодекси, які поспіхом штампує нинішня влада. У разі його прийняття мільйони українців стануть безправними кріпаками й беззахисними боржниками у власних помешканнях. Проект Житлового кодексу передбачає, що КОЖЕН власник квартири ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ укласти угоду з управляючою компанією, яка викачуватиме з нього гроші», – йдеться у Маніфесті.

«Зробити нас безправними кріпаками на власній землі, у власних квартирах та будинках ми нікому не дозволимо», - підсумовують автори документи.

«Радянський Житловий Кодекс застарів і його треба скасувати. Але Україна чудово обійдеться без Житлового кодексу взагалі, як обходиться вся Європа. Потрібно внести зміни до Цивільного кодексу й кількох законів, які забезпечать нормальний ринок житлово-комунальних послуг, відповідальність надавачів цих послуг і можливість власників квартир самим вирішувати, як управляти своєю власністю», - заявив у виступі на акції співкоординатор Руху добровольців «Простір свободи» Роман Зінченко. За його словами, «проект Житлового Кодексу не вирішує жодну з цих проблем, зате нав’язує всій країні житлове рабство, тому єдине місце, куди його можна відправити – це пічка».