16 квітня 2011 року 50 тисяч українців вийдуть на акцію «Зробимо Україну чистою!»

14.12.2010
Про це заявили ініціатори акції під час її презентації 14 грудня у Києві. «Зробимо Україну чистою!» («Let’s do it Ukraine!») – ініціатива, подібна до аналогічних рухів у різних країнах Європи, які заохочують співвітчизників одночасно, в той самий день, виходити на вулицю, щоб зробити чистішими парки та околиці своїх міст.
Мета кампанії – змінити ставлення українських громадян до життєвого простору,   прищепити в суспільній свідомості потребу не смітити, об’єднати через спільну дію зусилля багатьох організацій та компаній.
Юрій Пивоваренко, координатор проекту «Зробимо Україну чистою!», співкоординатор Руху добровольців «Простір свободи»: «це ініціатива людей, котрі працюють з екологічною тематикою та мають доступ до міжнародної практики. Наше завдання - не просто прибрати міста на один день. Людина, котра вчора вийшла на прибирання, не кине сміття на вулиці сьогодні. Ми хочемо змінити свідомість людей, а значить зробити українців кращими».
         У 8 країнах світу реалізують 15 аналогічних проектів. Своєрідний рекорд встановлено у Словенії, де при населенні 2 мільйони на прибирання вийшли 250 тисяч людей.
Джованні Моцареллі (Giovanni Mozzarelli), координатор програми Волонтери ООН: «Небайдуже ставлення громадян та спільні дії можуть давати фантастичні результати у покращенні життя. Я щиро вірю, що «Зробимо Україну чистою!» буде тим масштабним проектом, що покладе початок спільним діям громадян України на благо своєї країни та спільного добробуту».
Підготовка проекту «Зробимо Україну чистою!» почалась на початку грудня. До 1 березня планується позначити на карті місця, де відбудеться прибирання, а з лютого почнеться медіакампанія, покликана мобілізувати до участі в акції не лише громадські об’єднання та компанії, а й тисячі звичайних громадян по всій країні.
В Києві у червні та вересні 2010 року вже проводилися «пілотні» акції, під час яких більше тисячі волонтерів прибрали понад 20 зелених зон столиці.