"ПРОСТІР СВОБОДИ" ДОСЛІДИТЬ СТАН УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

21.02.2011
21 лютого, в Міжнародний день рідної мови, Рух добровольців „Простір свободи” започатковує новий загальноукраїнський проект - Огляд становища української мови.
Упродовж наступних 7 місяців громадські активісти по всій Україні будуть збирати, аналізувати й узагальнювати інформацію про міру присутності й умови функціонування державної мови в різних сферах суспільного життя, а також про зміни, що відбуваються в становищі нашої мови в Україні та світі.
Огляд охопить усі ключові сфери застосування мови – освіту, телебачення, радіо, пресу, Інтернет, державне управління, кінопрокат, сферу послуг, різні галузі бізнесу тощо.
При підготовці огляду будуть враховуватися дані статистики, соціологічних досліджень, аналізуватися нормативно-правові акти та їх проекти, що стосуються функціонування мови, а також практика їх застосування, дані моніторингу фактичного становища мови у різних регіонах та сферах життя.
Підсумком дослідження стане докладний звіт «Огляд становища української мови в 2011 році», який буде оприлюднено 9 листопада –  в День української мови та писемності. Крім аналізу стану, тенденцій і проблем функціонування української мови, документ буде містити докладні рекомендації з вирішення цих проблем.
Долучитися до реалізації проекту може кожна небайдужа людина, повідомивши про бажання стати волонтером на poshta@dobrovol.org чи надсилаючи на цю ж адресу будь-яку інформацію, що стосується становища мови.
Проект проводиться на цілковито безкоштовній основі, в його основі – добра воля і громадська співдія людей.