ПОЛТАВСЬКА ГРОМАДСЬКА РАДА ПРОТИ ДВОГОЛОВОГО ОРЛА

24.05.2011
Президія Громадської ради при Полтавському міськвиконкомі визнала недоцільним встановлення на пам’ятнику коменданту Келіну в Полтаві скульптури двоголового орла.
Рішенню передували бурхливі дебати між прихильниками й противниками встановлення в Полтаві символу Російської імперії. З ініціативи руху «Простір свободи» учасники засідання в присутності громадських активістів та журналістів розглянули відкрите звернення руху до міського голови Олександра Мамая з закликом «не доводити ситуацію до активних громадських протестів і сказати тверде «ні» двоголовому орлу над Полтавою».
«Влада має не провокувати людей пропагандою імперських символів, а зосередитися на вирішення проблем, які справді хвилюють полтавців», - сказав у виступі на засіданні член Громадської ради, представник «Простору свободи» Євген Янкевич.
У підсумку таку позицію підтримали голосуванням 6 із 7 членів президії.
«Це рішення має дорадчий характер, однак ясно виражає позицію громадськості. Ми сподіваємося, що міська влада не стане додатково випробовувати полтавську громаду на патріотизм і поставить хрест на цій невдалій ідеї», - заявила голова міського осередку «Простору свободи» Олена Задорожна.
 
Довідково: полковник Олексій Келін керував гарнізоном російських військ у місті під час Полтавської битви 1709 року. Пам’ятник на його честь, встановлений за часів Російської імперії, увінчував її символ – двоголовий орел. Після падіння царизму 1917 року цей символ було демонтовано. Спроба колишнього міського голови Андрія Матковського в 2010 році відновити імперський символ викликала протести полтавської інтелігенції та громадськості. Після акції «Простору свободи» біля пам’ятника Келіну, яка викликала резонанс у місцевих ЗМІ, влада відклала реалізацію ідеї, а невдовзі Матковський програв вибори мера. Однак вже за кілька місяців новий міський голова Олександр Мамай дав зрозуміти, що не заперечує проти встановлення в Полтаві символу російської імперії, що спричинило нове коло дебатів.
 
Контакти: poshta@dobrovol.org
 (097) 9155445 (Олена), (067)5316569 (Євген)