ПРИПИНИТИ НИЩЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО КІНОДУБЛЯЖУ

12.04.2012

Учасники акції «Кіна не буде», серед яких – письменники брати Капранови, Іван Малкович, Ірена Карпа, кінорежисер Михайло Іллєнко, музиканти Фома (гурт «Мандри»), Фагот (гурт «ТНМК»), Росава, сестри Тельнюк, актор Євген Нищук та інші – вимагали від влади припинити нищення українського кінодубляжу.

Сотні киян, що зібралися 12 квітня під Кабінетом Міністрів, зажадали скасування урядової постанови №168, що заохочує ввезення для прокату в Україні фільмів, дубльованих в Росії російською мовою.

            Іншу вимогу учасників акції – повернення найбільшій в Україні студії дубляжу апаратури, вилученої податківцями під надуманим приводом 5 квітня, - влада вже виконала. Як повідомив у виступі на акції координатор Руху «Простір свободи» Тарас Шамайда, на сьогодні всю апаратуру студії «Ле Доен» повернуто, і процес дублювання фільмів українською мовою відновлено.

            Проте, на думку учасників акції, захистити українську мову в кінопрокаті і робочі місця працівників кіногалузі, задіяних у дублюванні, може лише повернення до законодавства вимоги дублювати іноземні фільми лише на території України.

            Організаторами акції виступили громадські рухи «Відсіч», «Кіно-переклад», «Не будь байдужим!» та «Простір свободи» .

Фото: Сергій Лихолай