КИНУВ БИЧОК ПОВЗ УРНУ – ПЛАТИ ШТРАФ!

23.04.2012

Запровадити дієві штрафи за накидання сміття вимагали 23 квітня під стінами Верховної Ради активісти руху «Простір свободи», Самоврядної альтернативної мережі (САМ), центру «Життя», руху «Ми – європейці» та інших організацій.

З нагоди Всесвітнього Дня Землі вони провели акцію  «Або штрафи за сміття, або віник в руки!»

     Громадські активісти вимагали включити до розкладу засідань Ради і прийнятипроект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо викидання відходів у неналежних місцях)» (№ 9680), зареєстрований ще 11 січня 2012 року. 

У разі прийняття закону працівники міліції зможуть накладати штрафи в розмірі від 340 до 850 гривень за «викидання відходів, включаючи недопалки, обгортки, тару, будь-які інші відходи чи сміття» «за межі урн, контейнерів чи інших ємкостей, призначених для збирання, утилізації чи переробки сміття». Внесення законопроекту ініціювали активісти громадських організацій, стурбовані звичкою багатьох українців кидати сміття просто під ноги.

«Внаслідок безкарного поширення цієї звички засмічення населених пунктів та місць перетворюється на справжню катастрофу – Україна буквально втопає в смітті. А існуючі механізми стягнення штрафів – складні й недієві. Навіть у величезному Києві, де смітять на кожному кроці, за рік складається лише кількасот протоколів про порушення правил благоустрою», - констатує організаторка акції, співкоординатор руху «Простір свободи» Ганна Гопко.

Представники громадських організацій підписали звернення на ім’я голови  Верховної Ради Володимира Литвина з закликом невідкладно прийняти законопроект 9680, внесений депутатами як з більшості, так і з опозиції.

Дієві штрафи допомогли багатьом країнам Європи, Америки та Азії звільнитися від сміття на вулицях. Найяскравіший приклад – Сінгапур, де штраф за кинутий недопалок перевищує 600 доларів США, і який з суцільного смітника перетворився на найчистіше місто світу.

     Ініціатори акції визнають, що штрафи – необхідна, але не єдина передумова звільнення країни від сміття. Не менш важлива добра воля українців зробити свою країну чистою. Її громадські активісти продемонструють власним прикладом, вийшовши  28 квітня на акцію «Зробимо Україну чистою!», в рамках якої тисячі людей власними руками очистять  сміття парки та сквери по всій Україні.