ШЛЯХИ ДО КАНЕВА

04.05.2012

Як давно Ви бували на могилі Тараса Шевченка в Каневі?

Тарасова гора й околиці – це чудова природа Середнього Подніпров’я, Шевченківський музей і можливість побути наодинці зі своїми думками та відчути таємничу притягальну силу цього місця.

Україна могла б перетворити його на справжню туристичну та культурну «Мекку». Однак реальність виглядає інакше. Ви думаєте, що у Каневі на кожному кроці – поезія й музика чи сувеніри з мотивами Кобзаря? На жаль, у місті за межами Тарасової гори Ви швидше почуєте чужомовну попсу чи тюремний «шансон», аніж слово Шевченка.

Канів не має нормального транспортного сполучення навіть зі столицею, не кажучи вже про інші області. До Києва лише 150 км автотрасою, але головне сполучення – не цивілізовані автобуси з нормальним розкладом і квитками, які можна завчасно купити і сісти на своє місце, а маршрутки з характерним безладом і безправ’ям пасажирів. До Тарасової Гори міжміський транспорт взагалі не ходить, а міський – лише раз на годину.

Вже кілька років до Канева не курсують рейсові швидкісні теплоходи, хоча пасажирське сполучення Дніпром діяло багато десятиліть. Залізничне сполучення не відновлено з часів Другої світової війни.

Зручно дістатися до Тарасової гори можна хіба що власним авто чи замовленим автобусом. Та ще на президентському вертольоті, майданчик для якого за величезні гроші збудовано неподалік. Навряд чи в такий спосіб можна привабити багато українських туристів чи, скажімо, гостей «Євро-2012». А тим часом за 2 роки – 200-ліття з дня народження Шевченка.

Цьогорічна «Проща до Тараса» покликана привернути увагу до проблеми транспортного сполучення з Каневом. Влада зобов’язана відновити повноцінне автобусне, річкове та залізничне сполучення з містом, популяризувати відвідання Тарасової Гори школярами та студентами.

20 травня, в 151-у річницю перепоховання Тараса Шевченка, приєднуйтесь до Прощі до Тараса, використовуючи транспорт, доступний сьогодні – велосипед, байк, човен, авто чи йдучи пішки. Можна також резервувати місця в автобусі.

 
Розклад заходів у Каневі 20 травня 2012 р.
 

9.00 – 10.30               приїзд учасників на автобусах та авто

 
10.30 - 11.00               акція "Слова на шляху" - на сходах на Тарасову гору
11.00 – 12.00              поезія Шевченка на Тарасовій горі
12.00 – 13.00             відвідання музею Шевченка

13.00 - 13.30              фініш велосипедистів біля Тарасової гори

13.00 - 13.30   старт всеукраїнської підписної кампанії за налагодження нормального транспортного сполучення з Каневом

13.30-14.30                час на обід

15.00 – 17.30             відвідання Канівського природного заповідника

18.00                           від’їзд учасників
 

Бажаючі також можуть прийти/приїхати під Тарасову гору в суботу, 19 травня і ночувати в наметах на березі Дніпра.

Рух добровольців «Простір свободи»

 
Контакти: poshta@dobrovol.org
093-5746992 (Тарас Пушкар)