УЧАСНИКИ «ПРОЩІ ДО ТАРАСА» РОЗМІСТИЛИ ВЗДОВЖ ШЛЯХУ НА ТАРАСОВУ ГОРУ СЛОВА ШЕВЧЕНКА

21.05.2012

Учасники акції «Проща до Тараса» розмістили вздовж сходів на Тарасову гору в Каневі стрічку з сотнями цитат Шевченка. Дійство під назвою «Слова на шляху» було покликане показати, наскільки творчість Шевченка ширша за звичні хрестоматійні рамки і дати можливість відвідувачам могили поета пережити багатоманітність його поезії.

Крім вже традиційних перформенсів і читання творів Шевченка на Тарасовій горі, цьогорічна «Проща до Тараса» мала на меті привернути увагу до проблеми транспортного сполучення з Каневом. Для демонстрації, наскільки незручне це сполучення, частина учасників з Києва, Черкас та інших міст приїхали до Тарасової гори на велосипедах.

Учасники акції підписали колективне звернення до уряду з закликом налагодити зручне сполучення Канева з Києвом, Черкасами та іншими містами за допомогою рейсових автобусів та швидкісних теплоходів, відновити залізничне сполучення, возити на Тарасову гору більше школярів з усієї України та подбати про «культурне обличчя» й туристичну інфраструктуру Канева. Збір підписів під цими вимогами продовжиться по всій Україні.

 
 Довідково: «Проща до Тараса» - це спільна дія, суть якої -  в оновленні традиції паломництва українців на могилу Тараса Шевченка до дня перепоховання поета - 22 травня. Починаючи з 2008 року вона відбувається щорічно у вихідні напередодні цієї дати. Ініціаторакції – рух «Простір свободи». Головним її змістом є живе читання текстів Шевченка і живе спілкування людей, що приїздять у Канів з усіх кінців країни. Акція є вільною від «офіційних заходів», промов і партійної пропаганди й  відбувається на добровільних засадах: кожна група людей чи окрема людина приїздить до Канева власним коштом, оргкомітет забезпечує лише загальну координацію. За задумом, кульмінацією цієї ініціативи має стати травень 2014 року, коли відзначатиметься 200-ліття Шевченка.