У КИЄВІ Й ОБЛАСТЯХ ПРОТЕСТУВАЛИ ПРОТИ СПРОБ РОЗКОЛОТИ КРАЇНУ

02.07.2012

            Небайдужі громадяни по всій країні вийшли 2 липня на акцію «Зупинимо розкол України!» проти мовного законопроекту Партії Регіонів.

У Києві активісти громадських рухів «Відсіч», «Простір свободи», «Не будь байдужим!» та інших об’єднань влаштували мітинг біля Верховної Ради, де відбувалося засідання погоджувальної ради парламенту. Вони вимагали не виносити законопроект Колесніченка-Ківалова «Про засади державної мовної політики» (№9073) на друге читання цього тижня. В акції також узяли участь письменники брати Капранови, музикант Олександр Положинський, актор Євген Нищук, науковець Максим Стріха та інші.

Законопроект 9073  прийнятий у першому читанні 5 червня. Учасники акції застерігають, що його прийняття в цілому призведе до розколу країни, а також потребуватиме астрономічних видатків – близько 17 мільярдів гривень щорічно, що перевищує сукупні витрати держбюджету на охорону здоров’я та культуру. Про негативні наслідки прийняття законопроекту попереджають також провідні українські та зарубіжні експерти , профільні міністерства і комітети Верховної Ради України.

Активісти влаштували під час акції флеш моб. Персонаж, що уособлював депутата-кнопкодава, стилізованою сокирою з назвою законопроекту намагався роз’єднати людей, що взялися за руки на знак єдності України.

Присутні радісно вітали зроблену за підсумками погоджувальної ради заяву Голови ВР Володимира Литвина, що законопроект цього тижня не розглядатиметься за жодних обставин. Однак активісти не виключають спроб Партії Регіонів протягнути його впродовж цього чи наступного тижня і планують у цьому разі закликати людей на вулицю. 

 

Цього ж дня акції «Зупинимо розкол України!» відбулися біля приміщень обласних державних адміністрацій у Харкові, Донецьку, Львові, Одесі, Дніпропетровську, Запоріжжі, Полтаві, Сумах та інших містах.