МІЛІЦІЯ НЕЗАКОННО ЗАТРИМАЛА НА БАНКОВІЙ АКТИВІСТІВ РУХУ "ПРОСТІР СВОБОДИ"

10.08.2012
Активістів руху «Простір свободи», які клеїли листівки з протестом проти "закону" «Про засади державної мовної політики», були незаконно затримані міліцією на вулиці Банковій навпроти адміністрації президента у Києві.
 
У четвер, 9 серпня, біля 19.30 під час розміщення інформаційних матеріалів на стіні будівлі адміністрації Президента активісти були оточені міліцією і без дотримання визначених законодавством процедур силою протримані на місці до 22.30.
 
"Після підписання Віктором Януковичем тексту, який він вважає прийнятим законом, ми обклеїли вулицю Банкову й околиці листівками, в яких говориться про загрозу цього документу для України", - заявив голова Київського осередку "Простору свободи" Тарас Пушкар, який опинився серед затриманих. "У такий спосіб ми прагнемо хоч якось достукатися до Януковича і його адміністрації, які, незважаючи на наші численні звернення, ігнорують як невідповідність цього документу Конституції, так і той факт, що він, по суті, не був прийнятий", - пояснив Тарас Пушкар.
 
Міліціонери, у т.ч. командир роти полку міліції спецпризначення Володимир Боровик і старшина тієї ж роти Валерій Шолом, незаконно обмежували свободу пересування активістів, тримаючи їх за руки і водночас відмовляючись ознайомити затриманих з їх правами та обов’язками. Міліціонери також незаконно вимагали від затриманих писати пояснення відмовляючись складати протокол про затримання. Активісти відмовилися виконувати незаконні вимоги і зафіксували порушення, вчинені міліцією, в протоколі про адміністративне правопорушення. Протокол про затримання працівники міліції так і не був склали.
 
Після підписання мовного "закону" головою Верховної Ради Володимиром Литвином "Простір свободи" заявив, що такі дії спікера є співучастю у злочині і що так само слід кваліфікувати й дії президента у разі підписання ним сфальсифікованого документу.