АКЦИЗ ІЗ ПИВА - НА «ОХМАТДИТ»!

22.04.2013

Терміново збільшити видатки на охорону здоров’я і добудувати новий лікувально-діагностичний комплекс Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» закликали Верховну Раду громадські організації.

Опікунська Рада «Охматдиту», рух «Простір свободи», Український інформаційний центр з проблем алкоголю та наркотиків, рух «Твереза Україна», коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну», регіональний центр "Життя" та Інтернет-проект «Таблеточки» вимагають від парламенту схвалити розроблений ними пакет законопроектів.

Законопроекти №№ 2880, 2875 та 2876 зареєстровані 19 квітня за підписами тридцяти народних депутатів як з більшості, так і з опозиції. За задумом ініціаторів громадської кампанії, одночасне прийняття цих проектів дозволить розв’язати одразу кілька проблем. По-перше, збільшення акцизного податку на пиво з 0,87 до 2,50 гривні за літр призведе до подорожчання кожної пляшки пива на 1-2 гривні і стане кроком до припинення політики дешевого алкоголю, яка підриває здоров’я українців. По-друге, бюджет щорічно отримає додаткові 4 мільярди гривень, що підуть на потреби охорони здоров’я. І по-третє, значну частину отриманих коштів буде спрямовано на завершення створення сучасного комплексу «Охматдиту», де онкохворим українським дітям будуть проводитися найскладніші операції з пересадки кісткового мозку.

Ініціатори кампанії сподіваюся на невідкладний розгляд і прийняття законопроектів.

«Програмою економічних реформ Президента передбачено створення стимулів для здорового способу життя населення, зокрема, через підвищення акцизів на алкоголь і тютюнові вироби зі спрямуванням їх до спеціального фонду державного бюджету з подальшим використанням для фінансування заходів охорони здоров'я», - відзначає координатор кампанії «Наші діти», активістка руху «Простір свободи» Ганна Гопко. – «Час перейти від слів до діла. Не потрібно брати міжнародні кредити, якщо є внутрішні ресурси. А підвищення алкогольних акцизів одночасно стимулює до зменшення споживання алкоголю і надає необхідні ресурси державі».

 

Довідково:

Чому саме пиво ?

Українські підлітки (віком 11-15 років) займають друге місце (після Чехії) за рівнем споживання пива у порівнянні з підлітками із 40 країн Європи та СНД.

У 2006 році українські підлітки займали перше місце в Європі по споживанню алкоголю, але завдяки підвищенню акцизу на пиво в 2,5 рази в 2009-2010 роках, споживання пива серед підлітків в Україні суттєво скоротилося, хоча і залишається дуже високим.

Нещодавній український досвід цілком підтверджує висновок ухваленої ВООЗ у 2010 році “Глобальної стратегії зменшення шкідливого вживання алкоголю”, в якій чітко зазначено, що молоді люди досить чутливі до зміни цін на алкогольні напої і тому цінова політика може використовуватися з метою скорочення споживання алкоголю неповнолітніми.

В Україні пиво дешевше соку і кефіру, і надзвичайно доступне за можливістю придбати, бо досі юридично не визнано алкоголем.

У 1997-2007 роках виробництво пива в Україні збільшилося в 5 разів. У 2012 році в Україні було вироблено 3 млрд. літрів пива, а мінеральної води та безалкогольних напоїв –  2,7 млрд. літрів.

Чинні ставки акцизів на пиво в Україні у 4,5 рази нижчі за ставки в Росії. Акциз складає менше 9% ціни пива в Україні і тому підвищення ставки акцизу майже в 3 рази підвищить ціну пива лише на 23%.

Підвищення акцизів на пиво, як пропонує законопроект, із 0,87 грн за літр до 2,5 грн. дозволять щорічно додатково отримувати 4 млрд. гривень в бюджет. Ці гроші будуть спрямовані в спецфонд на охорону здоров’я, половина з яких - саме для завершення модернізації (будівництва)лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ «Охматдит».

Автори законопроекту визнають, що, крім пива, потрібно також підвищувати акцизи і на  інші алкогольні напої, оскільки в країні у 2012 році знов почала збільшуватися смертність від пов’язаних із вживанням алкоголю хвороб. У 2009-2010 роках, коли алкогольні акцизи в Україні було суттєво підвищено, алкогольна смертність зменшувалася, що підтверджує ефективність підвищення акцизів для захисту здоров’я населення.

 

Чому саме на будівництво «Охматдиту» ?

«Охматдит» - унікальна лікарня, яка має статус національної, де щороку 25 тисяч важкохворих дітей із усієї України проходять лікування. Лише в «Охматдиті» є унікальні відділення, наприклад, онкогематології, де роблять трансплантацію кісткового мозку ( ауто і від родинного донора). Однак більшості корпусів понад 100 років, діти потерпають від грибка та інших проблем.

За роки незалежності було понад 10 спроб збудувати сучасну лікарню для дітей, остання відомий проект «Дитяча лікарня майбутнього». Кожне зволікання коштує життів дітям, батьки яких не можуть дозволити собі лікування за кордоном. В той час українські діти варті НАЙКРАЩОЇ ЛІКАРНІ, а політики мають об’єднатися, щоб знайти гроші на завершення будівництва.  Вся модернізація НДСЛ «Охматдит» - це 1 млрд. 800 млн. Це вдвічі менше, ніж реконструкція стадіону «Олімпійський», яка платникам податків обійшлася більш ніж в 4 млрд. грн.

В «Охматдиті» уже збудовано 9-ти поверховий корпус, закуплено лінійний прискорювач. Уже витрачено на це 225 млн. грн.

Кількість дітей в Україні із важкими захворюваннями, які потребують операцій за кордоном, зростає. Зараз 37 дітей чекають на операції з трансплантації кісткового мозку закордоном, які коштують від 150 тис. євро і більше в клініках Німеччини, Ізраїлю, Білорусі та Росії.

 

 

Контакт: 067-6721120