У ХАРКОВІ РОЗПОЧАВСЯ ФЕСТИВАЛЬ ХВИЛЬОВОГО

12.05.2013

Літературно-мистецький фестиваль «Метрополія свідомого життя», присвячений творчості Миколи Хвильового, розпочався 12 травня у Харкові. Захід покликаний актуалізувати творчість письменника, оживити його образи й ідеї у просторі міста, в якому він жив.

В рамках фестивалю в Літературному музеї відкрилася виставка про Хвильового, під час концерту в Будинку актора харків’яни змогли послухати класичну та сучасну музику й поезію. Під час перформенсу «Лист до Твоєї душі від Миколи Хвильового» на вулицях Харкова читалися вголос твори письменника та роздавалися його тексти, зверненні до читачів. А увечері учасники фестивалю взяли участь у перформенсі «Ніч. Весна. Міст. Марія» на мосту через річку Лопань.

Сьогодні, 13 травня, вуличні перформенси відбудуться біля будинку «Слово», де рівно 80 років тому обірвалося життя письменника, та на його могилі в Молодіжному парку. У Харківському Національному університеті імені Каразіна пройдуть наукові читання за участі дослідників творчості Хвильового, культуролог Тамара Гундорова і письменниця Оксана Забужко виступлять з відкритими лекціями.

Вхід на всі заходи – вільний.

 

Довідково: цього року виповнюється 120 років з дня народження і 80 років з дня смерті одного з найвизначніших українських письменників ХХ століття Миколи Хвильового. В історію української культури він увійшов як автор сповненої живих образів та таємничих символів прози й поезії, а також публіцистики, якою захоплювалися наступні покоління українців. 13 травня 1933 року пострілом в скроню у власній квартирі в Харківському будинку «Слово» Хвильовий, вражений масштабом Голодомору і арештами літераторів, вкоротив собі життя.  Його твори виразно спрямовані в майбутнє, і чимало захованих письменником  у своїх текстах смислів лише зараз відкриваються дослідникам і вдумливим читачам.

           

Контакти: 097-9873187, 097-9873199

poshta@dobrovol.org 

 Докладніше: на http://www.dobrovol.org/article/288/ та на сторінках «Метрополія свідомого життя» в соцмережах.

 

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ НА 13 ТРАВНЯ

11.00 – 17.00. Виставка під відкритим небом, присвячена Миколі Хвильовому. Молодіжний парк.

10.00 – 15.00. Всеукраїнські наукові читання, присвячені творчості Хвильового. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, (Майдан Свободи, 4)

«У пошуках Метрополії свідомого життя». Перформенс
11.00. Частина 1: «З історії одного браунінга: зустріч з Я». Біля будинку «Слово», вул.Культури, 9 (метро Наукова)
12.00. Частина 2: «Клавіатурте розум, почуття і волю». Молодіжний парк

15.00. «Харків і степ: запашне місто Хвильового». Відкрита лекція Тамари ГУНДОРОВОЇ. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, (майдан Свободи, 4, Велика хімічна аудиторія)

17.00. «Лет Ікара чи смерть Антея? Вступ до історії українського самогубства». Відкрита лекція Оксани ЗАБУЖКО. Бібліотека ім. Короленка, пров. Короленка, 18.

 19.30. «Запах слова»: чи сучасні ідеї Хвильового? Підсумкова дискусія фестивалю. Книгарня «Є», вул. Сумська, 3. Культуролог, член-кореспондент НАН України Тамара Гундорова, професор Києво-Могилянської Академії Володимир Панченко, доцент Харківського педуніверситету Галина Хоменко, поет Олег Коцарєв, мистецтвознавець Ліліана Вежбовська. Модератор Тетяна Трофименко.