«ГРОШІ З ПИВА – НА ЛІКАРНЮ!»

04.06.2013

Представники громадських організацій пікетували 3 червня Погоджувальну Раду арламенту, вимагаючи включити до порядку денного законопроекти № 2875, 2876, 2880. Проекти  передбачають підвищення акцизів на пиво та збільшення видатків на охорону здоров’я, насамперед – на завершення будівництва дитячої лікарні «Охматдит». Пікетники принесли з собою пивні пляшки з сосками, щоб звернути увагу депутатів, що пиво в Україні – дешевше, ніж дитяче харчування, молоко чи мінералка. В той же час на створення сучасної дитячої лікарні вже третє десятиліття  «не вистачає» коштів.

 

Підвищення акцизів на пиво на 1 грн. 63 коп. за літр має дати бюджету 4 мільярди гривень щороку, а вже до кінця цього року – майже 2 мільярди. Півтора мільярди з цієї суми піде на добудову сучасної дитячої лікарні, що дозволить лікувати тяжко хворих дітей в Україні, а не за кордоном.  В «Охматдиті» зможуть, зокрема, робити пересадку кісткового мозку від нерідного донора. Загалом же лікарня зможе за рік прийняти до 25 тисяч дітей з усієї України.

 

Незважаючи на те, що законопроект внесли 34 (!) народні депутати як від більшості, так і від опозиції, жодна фракція чи комітет не наполягали на внесенні на внесенні його до порядку денного, що пікетники прямо пов’язують із впливом пивних лобістів. Проте активісти Опікунської Ради «Охматдиту», коаліції «За тверезу Україну», руху «Простір свободи», Українського інформаційного центру з проблем алкоголю та наркотиків, Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», Регіонального центру "Життя", Інтернет-проекту «Таблеточки», «Стріт Воркаут Україна» не збираються складати руки, адже хворі діти не можуть чекати. До того ж  підвищення акцизу на пиво дозволить не лише швидко добудувати лікарню, а знизити рівень пивного алкоголізму, насамперед серед дітей та підлітків.

 

У середу, 5 червня, о 14.00 громадські активісти пікетуватимуть засідання парламентського комітету з податкової та митної політики (вул. Липська, 3), вимагаючи від депутатів невідкладно підтримати згадані законопроекти.