ВІД АЗАРОВА ВИМАГАЮТЬ ПОЯСНИТИ, КОЛИ І ЯК ВІН ЗБУДУЄ ЛІКАРНЮ ДІТЯМ

09.07.2013

Прем’єр-міністру України
Азарову М.Я.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Ми, члени Опікунської ради НДСЛ «Охматдит», представники громадських організацій висловлюємо глибоке розчарування неспроможністю Кабінету Міністрів України забезпечити безперебійне і вчасне фінансування модернізації головної дитячої лікарні країни.

3 липня очолюваний Вами уряд розподілив державні гроші за статтею, де вказане спрямування коштів “в тому числі на будівництво НДСЛ «Охматдит», виділивши на добудову лікарні лише 50 млн. грн. із 2,2 млрд. грн. Для нас, волонтерів, це стало переконливим свідченням байдужості влади до реальних потреб українців. Опікунська Рада «Охматдиту» категорично проти маніпуляцій та цинічного використання модернізації лікарні для прикриття чергового розпилу державних коштів.

Ви, як прем’єр-міністр, маєте чесно визнати, що завершення модернізації та початок експлуатації нового корпусу «Охматдиту», де 25 тисяч важкохворих дітей могли б знайти порятунок, не відбудеться в публічно обіцяний Вами термін – до кінця 2013 року.

Для Вас зсунення графіку будівництва – це, напевно, дрібниця. Для нас – це втрата шансу врятувати життя багатьох дітей. Волонтери і благодійники, які роками допомагають рятують життя українських дітей у клініках Західної Європи, Росії й навіть Білорусі, не можуть безкінечно вирішувати цю проблему замість влади, і при цьому спостерігати шокуючу байдужість, корупцію та безвідповідальність усіх гілок влади.

Ви також маєте визнати, що Кабінет Міністрів не зумів виконати доручення Президента від квітня цього року про забезпечення безперебійного фінансування такого стратегічного та важливого соціального об’єкту як перша в країні дитяча лікарня, де усі важкохворі діти могли б отримати сучасне лікування, у т.ч. трансплантації кісткового мозку від неродинного донора.

Уся країна стала свідком нездатності також і Верховної Ради поставити інтереси дітей вище за інтереси пивних, алкогольних та тютюнових компаній. Голова Верховної Ради та депутати упродовж майже трьох місяців так і не спромоглися навіть включити до порядку денного пакет законопроектів №№ 2875, 2876, 2880, поданий понад 30 депутатами як від більшості, так і від опозиції. Тим часом ці законопроекти завдяки підвищення акцизів на пиво дозволили б профінансувати не лише добудову «Охматдиту», а й інші невідкладні потреби української медицини.

Ми завжди підтримували збільшення акцизів і на іншу алкогольну продукцію та тютюн. Всі додаткові надходження громадськість просили спрямувати на програми з охорони здоров’я українців. Вчасне ухвалення законопроектів врятувало б сотні маленьких українців від смерті, а модернізацію «Охматдиту» - від ганебного перетворення обіцяного Президентом Януковичем та Вами на «Лікарню майбутнього-2» причому зі злочинним замороженням чверті мільярда гривень, вже вкладених у незавершене будівництво. Проте Ваш уряд лише тягнув час, не даючи висновків на згадані законопроекти, щоб аж в останній пленарний тиждень запропонувати законопроект зі смішним зростанням ставок акцизів на алкоголь, тютюн і пиво (аж на 4 копійки).

Вимагаємо від Вас публічних пояснень: як Ви плануєте виконати неодноразові обіцянки Президента України Віктора Януковича у визначені терміни ввести в дію новий сучасний корпус лікарні? Звідки плануєте брати кошти на завершення будівництва? Чи правдою є те, що Ви не підвищуватимете акцизи, а запропонували взяти позику під державні гарантії, заганяючи в боргову яму майбутні покоління українців?

На жаль, ціна зволікання у даному випадку вже вимірюється втраченими життями дітей. Не можете знайти кошти на будівництво лікарні в обіцяні Вами ж терміни – пропонуйте Вашим міністрам взяти під опіку кожну важкохвору дитину України, життя якої не можна врятувати тут і зараз.


З надією на оперативну відповідь,

Члени Опікунської Ради НДСЛ «Охматдит»:

Оксана Корчинська
Валерій Дубіль
Данило Гетманцев
Дана Бахтіярова
Оля Кудіненко
Ганна Гопко
Вікторія Сюмар
Оксана Романюк
Юрій Власенко


Волонтери Опікунської Ради:

Лариса Селлеі-Довженко, координатор волонтерської лінії пошуку донорів крові
Світлана Коломієць, юрист
Тарас Шамайда, рух добровольців «Простір свободи»
Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції
Юлія Солоха, координатор коаліції громадських організацій «За тверезе майбутнє»
Марія Землянська, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»