Громадська коаліція закликає українське Головування в ОБСЄ виправити небезпечний закон про референдум

01.10.2013

Коаліція громадських організацій "За чесний референдум" звернулася до делегації українського Головування в ОБСЄ із закликом невідкладно привести Закон "Про всеукраїнський референдум у відповідність до Конституції України та стандартів Ради Європи у сфері референдумів.

Звернення виголошено у Варшаві під час щорічної Наради з розгляду виконання зобов'язань з людського виміру ОБСЄ. 2013-й - рік Головування України в ОБСЄ, саме тому до нашої країни прикута особлива увага з боку світової спільноти.

У зверненні громадські, правозахисні та експертних організації вчергове наголошують на небезпеках, які несе ЗУ "Про всеукраїнський референдум". "Всупереч показовій "демократичності", він робить неможливим реальне волевиявлення народу та створює умови для узурпації державою права визначати та змінювати конституційний лад в Україні", - йдеться, зокрема, у зверненні.

Документ нагадує, що закон розкритикований Венеційською комісією, і необхідність внесення змін до нього підкреслювали представники як української влади, так і опозиції. Окрім того, пункт, присвячений Закону, міститься в Порядку Денному Асоціації України з Європейським Союзом.

Звернення підписали Центр Громадянських Свобод, Український незалежний центр політичних досліджень, Центр політико-правових реформ, Центр.UA, ГО "Опора", ВГО "Республіка", Рух добровольців "Простір свободи", Інститут Політичної Освіти, Східноукраїнський центр громадських ініціатив, Інформаційний центр "Майдан Моніторинг", Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Міжнародний інститут демократій, Центр інформації про права людини, Громадський рух "Ми - Європейці!".

Повний перелік підписантів, а також текст звернення доступний тут.

Більше про небезпеки закону про референдум - читайте тут