НЕ ПРИЙМАТИ БЮДЖЕТ ПОЛІЦЕЙСЬКОЇ ДЕРЖАВИ!

05.01.2014

 

звернення руху «Простір свободи»

 

Внесений урядом Януковича-Азарова проект державного бюджету на 2014 рік не витримує критики з багатьох причин: від нереальних прогнозів ВВП до права урядовців вручну розподіляти десятки мільярдів гривень.

Але справжнім викликом всій Україні є плани уряду роздути видатки Міністерства внутрішніх справ на тлі замороження соціальних стандартів і скорочення витрат на оборону чи медицину.

У 2013 році видатки МВС сягнули 16 мільярдів гривень і перевищили видатки Міністерства оборони України. На 2014 рік уряд пропонує витратити на МВС 18,4 мільярда (!).

В той же час видатки на міністерство оброни зменшуються на 700 мільйонів – до 14,6 млрд. На розвиток та закупівлю озброєнь виділено менше півмільярда, а на житло для військових – знущальні 10 мільйонів.

Влада знищує армію і престиж військової служби. Їх не цікавить захист України від зовнішніх загроз, натомість вони не шкодують мільярдів для тих, хто покликаний захищати владу від власного народу.

 Міліція не лише засвідчила нездатність і небажання захищати права й безпеку громадян. Вона перетворилася на інструмент виконання злочинних наказів влади. Досі не покарані злочинці в погонах, які били й калічили мирних людей на київських вулицях 30 листопада і 1 грудня. Міліцейська сваволя, брехня та провокації не припиняються по всій країні. І саме на цю понад 300-тисячну міліцію, на ці кийки й сльозогінний газ, на ДАІ і «Беркут»  влада хоче витратити 18,4 мільярди наших з вами грошей.

Обов’язок усіх відповідальних людей – не дати Верховній Раді прийняти бюджет поліцейської держави.

Ми закликаємо народних депутатів України під час розгляду проекту бюджету на 2014 рік домогтися радикального скорочення бюджету МВС. Мають бути урізані видатки на міліцію, виключені будь-які надлишкові витрати на дорогі авто чи приміщення, а фінансування ДАІ, внутрішніх військ та «Беркуту» припинено взагалі.

Не зайве скоротити також фінансові апетити судів, прокуратури та СБУ.

Виручені кошти повинні бути спрямовані в першу чергу на потреби охорони здоров’я (введення в дію дитячої лікарні «Охматдит», критично необхідні людям ліки, система швидкої допомоги тощо), оборони (закупівля та ремонт озброєнь, якісна підготовка армії, будівництво житла для військових) та гуманітарну сферу.

Без таких змін закликаємо не голосувати за проект бюджету і не допустити  його прийняття.

Після позбавлення фінансування Верховна Рада та уряд мають прийняти рішення про:

ліквідацію підрозділів «Беркут»;

скорочення інших спецпідрозділів і чисельності міліції в цілому,

ліквідацію внутрішніх військ і демобілізацію строковиків, розподіл майна та функцій внутрішніх військ між Міноборони та МВС

ліквідацію ДАІ і передачу її функцій патрульно-постовій службі.

 

Такі кроки сприятимуть поверненню правоохоронних органів в русло законності і встановленню належного суспільного і парламентського контролю за їх діяльністю. А народні гроші отримають ті, хто потребує їх значно більше за «беркутівців» чи ДАІшників.

 

Закликаємо Євромайдан, громадські та політичні об’єднання підтримати таку позицію. Переконані, що вона відповідає інтересам України і прагненням абсолютної більшості українських громадян.

 

Контакти: poshta@dobrovol.org

097-9873187