ПРО КРИМ

30.03.2014

 

 

резолюція Всеукраїнських Зборів руху «Простір свободи»

 

 

Зважаючи на окупацію Криму російськими військами «Простір свободи» закликає  українську державу невідкладно здійснити такі заходи:

 

 

 

1.          Забезпечити в повному обсязі за рахунок держави евакуацію військовослужбовців та цивільних мешканців Криму з зони окупації та їх розміщення в належних умовах.

2.          Невідкладно прийняти в цілому Закон про окуповані території та необхідні для його реалізації підзаконні акти.

3.         Забезпечити можливість отримання кримчанами передбачених законом виплат, відновлення документів тощо на материковій Україні.

4.             Налагодити систему інформування населення на окупованих територіях в умовах інформаційної блокади, а також систему отримання повної і достовірної інформації з Криму.

5.             Прийняти закон про статус кримських татар як корінного народу.

6.      Створити міністерство у справах Криму і забезпечити цей орган необхідними ресурсами й повноваженнями.

 

 

На громадському рівні важливим є налагодження гуманітарної, інформаційної та іншої підтримки людей на окупованих територіях та біженців.

 

Важливим завданням є створення у Києві громадського координаційного Центру, який об’єднав би зусилля людей та організацій для допомоги Криму.

 

Окремим важливим напрямком є підготовка до фактичного повернення Криму до складу України, яка має докладно готуватися спільними зусиллями держави й громадськості.

 

Київ, 30.03.2014 р.