600-ліття Одеси відзначатиметься на державному рівні

12.02.2015

коментар народного депутата України Ганни Гопко:

"Верховна Рада схвалила постанову №1752 про відзначення пам’ятних дат у 2015 році з моєю поправкою про 600-ліття першої писемної згадки про Одесу. Дякую руху «Простір свободи» за привернення уваги до ювілею, а Інституту національної пам’яті, Комітету ВР з питань культури й духовності і колегам, які проголосували за постанову – за підтримку.

Місто, відоме в 15-18 століттях під назвою Кацюбіїв, Качибей та Хаджибей, уперше згадується в писемних джерелах 1415 року як порт Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтійського, з якого відправили кораблі з хлібом до обложеного Константинополя. Це місто впродовж своєї славної історії перебувало у складі різних держав, а в 1795 році, після приєднання до Російської імперії, перейменоване на Одесу. Досі відлік історії Одеси вівся саме від часу її перейменування, що є абсурдом. Адже не ведемо ми від останніх перейменувань історію Івано-Франківська, Донецька чи Запоріжжя. І навіть після 1991 року влада Одеси, області й незалежної України продовжувала робити вигляд, буцімто до приходу росіян не було ніякого міста. Саме через подібні «дрібниці» й деформувалася впродовж багатьох років історична самосвідомість наших громадян, готувався наш культурно-інформаційний простір до іноземної агресії.

Нарешті український парламент на державному рівні проголосив 600-ліття Одеси визначним ювілеєм. Тепер слово за Президентом, урядом, міською владою, які мають зробити так, щоб нинішньої осені славне чорноморське місто відзначило свій шестивіковий ювілей на належному рівні. На моє переконання, цей ювілей не варто протиставляти подіям 1794-95 років, обидві дати мають важливу історичну вагу. Маємо знати й шанувати нашу правдиву історію, і показати всьому світу: Одеса була, є і буде українським містом."