ДЕПУТАТИ МІСЦЕВИХ РАД МАЮТЬ ГОЛОСУВАТИ ПОІМЕННО - ЗАКОНОПРОЕКТ

07.06.2015

Зробити більшість голосувань у місцевих радах поіменними, а їх результати загальнодоступними, - така мета законопроекту №2016а "Про внесення змін до статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування" (щодо поіменних голосувань)".

Законопроект внесли депутати Ганна Гопко, Сергій Власенко, Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Наталія Кацер-Бучковська, Юрій Бабій, Віктор Романюк та Роман Заставний. 

У разі прийняття закону поіменними стануть усі голосування в місцевих радах, окрім голосувань з обрання керівників ради та висловлення недовіри (вони залишаться таємними). Результати  підлягатимуть оприлюдненню в день голосування і безстроково зберігатимуться у відкритому доступі. Крім того, поіменні результати голосувань стануть частиною офіційних протоколів сесій місцевих рад.

Законопроект розроблений активістами руху "Простір свободи" в рамках ініціативи "За поіменні голосування в місцевих радах" і покликаний посилити контроль виборців за діями місцевих обранців. Втілення цього задуму технічно нескладне навіть у радах, де немає електронної системи голосування, головне - політична воля, вважають ініціатори проекту.

"Сьогодні в 99% випадків виборці не знають, як голосує їхній депутат у місцевій раді з того чи іншого питання, поіменні результати не фіксуються і не зберігаються," - зауважує авторка законопроекту, народний депутат України Ганна Гопко.  "Лище окремі ради запровадили поіменні голосування, та й то переважно під тиском громадян. Ми ж хочемо зробити це прямою вимогою закону, "- відзначає депутатка. На її переконання, поіменні голосування змусять депутатів зважати на думку виборців, особливо під розгляду резонансних майнових, земельних чи фінансових питань.

Довідка: в Україні понад 12 тисяч місцевих рад, до складу яких обрано близько 240 тисяч депутатів. Чергові вибори до місцевих рад мають відбутися в жовтні 2015 року.