КИЇВСЬКА ВЛАДА МАЄ НЕГАЙНО ОЧИСТИТИ МІСЬКИЙ ПРОСТІР ВІД КОМУНІСТИЧНОЇ СИМВОЛІКИ

13.05.2016

зволікання з декомунізацією є ганьбою для столиці – відкрите звернення

Ми, представники Київських осередків, громадських організацій та ініціатив, занепокоєні вибірковим і вкрай повільним виконанням у Києві Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

У відповідності з цим законом міській владі давалося півроку для перейменування всіх топонімів, що пропагують комуністичний режим та демонтаж символів комуністичного тоталітаризму.

Незважаючи на те, що значна робота з декомунізації Києва проведена упродовж минулих років, починаючи з 1991, міська влада так і не спромоглася виконати той, порівняно з іншими містами, невеликий обсяг роботи з декомунізації, який залишився їй у спадок.

Ні Київрада, яка мала прийняти відповідні рішення до 21 листопада 2015 року, ні міський голова, який був зобовязаний після 21 листопада здійснити декомунізацію своїм розпорядженням, досі не завершили цей процес.

Замість прийняття системних і комплексних рішень у відведені законом строки  (як це відбулося в багатьох містах України) упродовж уже цілого року відбувається перейменування окремих вулиць невеликими групами, перейменування деяких вулиць відкладається під надуманими приводами (напркилад, через незадовільні результати голосувань на сайті міської влади, незважаючи на консультативний характер таких голосувань).

На вулицях української столиці і далі бовваніють монументи катам з комуністичних спецслужб, учасникам загарбницької війни проти України,  репресій проти українського народу, численні символи тоталітаризму.

Більше того, міська влада не вживає належних заходів для розміщення вивісок, табличок, вказівників з назвами вже перейменованих вулиць і площ.

Таке фрагментарне, повільне, з порушенням встановлених законом кінцевих термінів  в українській столиці є безвідповідальним і часом межує з саботажем.

Ми закликаємо міську владу та особисто Віталія Кличка припинити зволікання і невідкладно здійснити передбачені законодавстом заходи з декомунізації у столиці України:

1.     У відповідності з пунктом 6 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»  видати розпорядження міського голови про перейменування всіх топомінів та демонтаж усіх символів тоталітаризму, що підпадають під дію закону,  забезпечити швидкий демонтаж цих символів.

2.     Відобразити у міському транспорті, дорожніх вказівниках, табличках на будинках, у візуальних та звукових оголошеннях і рекламі актуальні назви вулиць, площ та інших топонімів.

3.     Забезпечити дотримання законодавства про декомунізацію підприємствами, установами та організаціями на території Києва.

 

Марта Руда, рух «Простір свободи»

Тетяна Бойко, громадянська мережа «ОПОРА»

Катерина Чепура, громадянський рух «Відсіч»

Олег Слабоспицький, Громадський сектор Євромайдану

Кирило Стеценко, товариство «Просвіта» ім.Тараса Шевченка

Галина Янченко, Антикорупційний штаб Києва

Артур Шерстобитов, благодійний фонд «Героїка»

Ігор Євтушок, Спілка української молоді в Україні

Іван Кішка, мережа волонтерів «Вільні люди»

Соломія Фаріон, Молодіжний Націоналістичний Конгрес

Катерина Мельник, ГО «Український світ»

Анастасія Розлуцька, Безкоштовні курси української мови

Іванна Кобєлєва, ініціатива «Дріжджі»

Віктор Таран, Центр політичних студій та аналітики «Ейдос»

Святослав Літинський, ГО «Незалежні»

Тарас Гребеняк, МБУ «Центр національного відродження»