Київ має відзначити 75-річчя трагедії Хрещатика

13.09.2016

заява руху "Простір свободи"

75 років тому комуністичний режим здійснив безпрецедентний воєнний злочин – у Києві таємно заміновано і після вступу до міста німецьких військ масово підірвано громадські та житлові будинки разом з людьми.

Нищення центру української столиці розпочалося 24 вересня 1941 року з вибуху на розі Хрещатика й Прорізної, що зруйнував один із найкращих будинків Києва роботи архітектора Городецького. Невдовзі така ж доля спіткала весь центр міста.

Хрещатик і значну частину вулиць Прорізної, Городецького, Лютеранської, Інститутської, Заньковецької та Грушевського було перетворено на суцільне згарище з руїнами будинків у стилі модерн, неоренесанс, класицизм, необароко-рококо.

      Вибухами й пожежами в Києві знищено 324 житлових і адміністративних будівлі. Неможливо достеменно встановити кількість загиблих, але мова може йти про сотні , а то й тисячі жертв, більшість із яких – цивільні. Близько 50 000 киян залишилися без даху над головою.

 Ще за кілька тижнів комуністи підірвали святиню світового значення - Успенський Собор Києво-Печерської Лаври разом з пантеоном київських князів та митрополитів і безліччю мистецьких скарбів.

 Варварське знищення Хрещатика стало першим актом жахливої драми Києва в роки Другої Світової війни. Далі був Бабин Яр, жахи нацистських концтаборів, криваве місиво бомбардувань і боїв за місто, терор і репресії проти киян з боку обох воюючих режимів.

          23 вересня о 19.00, напередодні 75-річчя трагедії ми зберемося на розі Хрещатика й Прорізної, де вибухнув перший будинок, щоб разом згадати, ті страшні дні і вшанувати пам’ять загиблих киян. 

          Ми закликаємо міську владу, Український інститут національної памяті, органи освіти та культури приділити належну увагу відзначенню 75-річчя трагедії Хрещатика, в т.ч. в інформаційних та навчальних програмах. Давно настав час встановити меморіальний знак у пам'ять про киян, загиблих від комуністичних терактів, та пам’ятні таблички на місті знищених будівель.