ЗАКОН ПРО МОВУ МАЄ СТАТИ ДІЄВИМ ІНСТРУМЕНТОМ – Сергій Стуканов на Національному круглому столі «Мова»

20.10.2020

За його словами, україномовні люди на Сході і частково на Півдні України і досі перебувають у дискримінованому становищі. Наприклад, україномовних клієнтів у сфері послуг у східноукраїнських містах у 9 випадках з 10 обслуговують російською мовою, про що свідчать моніторинги закладів харчування та торгівлі, здійснювані активістами руху в рамках підготовки щорічного огляду «Становище української мови».

 

Сергій Стуканов, який є переселенцем з окупованого Донецька,  поділився досвідом популяризації української мови на довоєнному Донбасі, зокрема, діяльності Українського розмовного клубу в  Донецьку. Не маючи підтримки влади і можливості спілкуватися українською за межами університетських аудиторій, молоді донеччани самі поступово творили україномовне середовищ, в тому числі й через усвідомлення важливості української ідентичності як основи протидії російській агресії, що вже готувалася.

 

 На думку координатора «Простору свободи», важливу роль у захисті  української мови повинна відіграти нарешті держава.

 

«Закон про українську мову як державну має стати справді дієвим інструментом. Його потрібно імплементувати для того, аби всі, хто хоче споживати українську мову на всій території України, мали можливість це робити за замовчуванням. Ми повинні використати той шанс, який нам дає історія, і ствердити українську мову в українській державі», - підсумував Сергій Стуканов.

 

Національний круглий стіл «Мова» організований за сприяння Міністерства культури й інформаційної політики України. В його роботі, зокрема, взяли участь міністр Олександр Ткаченко, Уповноважений з захисту державної мови Тарас Кремінь, громадські активісти, експерти, представники культурних індустрій переважно з Харкова та Києва.

https://www.facebook.com/212247145513715/posts/4558132947591758/