Влада зобов'язана забезпечити реконструкцію архіву нацпам'яті

26.10.2020

"Політика пам'яті – це також елемент гібридної війни, яка ведеться проти нас. Ховаючи правду, поширюючи міфи, брехню про наше минуле, Москва задурює людям голови і полегшує своє завдання – ведення війни проти України. І навпаки, відкриваючи архіви, відкриваючи правду в документах, у першоджерелах, Україна дозволяє людям самостійно переконатися в тому, наскільки згубними були наслідки російської комуністичної окупації і замислитися над тим, щоб ніколи більше цього не повторювалося в Україні", – наголосив співкоординатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда.
 

Надати кошти на реконструкцію архіву національної пам’яті вимагають від влади науковці, діячі культури, медійники, правозахисники. З такою заявою вони звернулися до голів Верховної Ради та бюджетного комітету парламенту, а також до прем’єр-міністра. Рішення про відкриття архівів радянських каральних органів в Україні ухвалили п’ять років тому. Близько чотирьох мільйонів документів зберігають у приміщеннях Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, судів, прокуратури. Щоби зібрати документи в одному місті та полегшити доступ до них пересічним громадянам і дослідникам, для Архіву національної пам’яті надали будівлю в Києві. Приміщення потребує реконструкції. Потрібно на це понад 685 мільйонів гривень. У бюджеті цього року заклали 57 із половиною мільйонів, але згодом ці гроші перенаправили у фонд боротьби з COVID-19, звідки половина суми пішла на ремонт доріг. У проєкті бюджету на наступний рік коштів на реконструкцію приміщення для архіву не передбачено.

І нагадуємо, що всі охочі можуть долучитися до звернення представників культури, науки, медіа, народних депутатів із закликом повернути фінансування для Архів національної пам'яті - https://bit.ly/3ofL0ym.