Сергій Стуканов: Становище української мови на окупованому Донбасі гірше, ніж за часів СРСР

19.02.2021

В окремих районах Донецької та Луганської областей, окупованих Російською Федерацією, завершується процес цілковитого витиснення української мови (навіть як окремого предмета) з середньої школи. Вищу та дошкільну освіту було русифіковано ще раніше. Про це сказав співкоординатор руху «Простір свободи» Сергій Стуканов під час прес-конференції, присвяченої становищу української та кримськотатарської мов на тимчасово окупованих територіях України.

 

Сергій Стуканов нагадав, що в 1980-х роках у Донецьку не існувало жодної школи з українською мовою навчання. Хоча такі школи існували в Донецькій області. Крім того, більшість учнів вивчали українську мову як окремий предмет (за винятком тих, чиї батьки писали спеціальні заяви з проханням звільнити дітей від української).

 

Натомість сьогодні на окупованих територіях цілком припинено вивчення української мови як окремого предмета. Лишається незначний відсоток шкіл, де українську мову викладають факультативно, проте такий режим навчання охоплює незначну частину школярів.

 

Стуканов зазначив, що вищу школу було цілком русифіковано ще в 2014-15 навчальних роках. Русифікація середньої школи зайняла більше часу. Вже в 2014-15 роках батьків змушували добровільно-примусово писати заяви з проханням перевести навчання з української мови на російську. Станом на 2017 рік в ОРДЛО не залишилося жодної школи або класу з українською мовою навчання. Разом із тим, українська мова ще викладалася як окремий предмет (в обсязі однієї години на тиждень для української мови й літератури).

 

В 2020 році окупанти ОРДО та ОРЛО зробили остаточні кроки до русифікації освіти. Забравши в української мови статус «державної», який вона суто формально й декларативно мала з 2014 року, вони ліквідували також окремий предмет «українська мова» у школах.

 

«Така політика, проваджувана окупантами, веде до того, що нове покоління, яке підростає, не тільки не говоритиме українською мовою, але й з великою ймовірністю не розумітиме її», – підкреслив Стуканов.

 

Прес-конференція, присвячена становищу української та кримськотатарської мов в Криму та ОРДЛО, відбулася 19 лютого у Києві з ініціативи Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. Участь у заході, крім Тараса Кременя, взяли: Таміла Ташева (заступниця Постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим); Ескендер Барієв (голова Кримськотатарського ресурсного центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу); Андрій Щекун (координатор Крайової ради українців Криму (КРУК)); Сергій Стуканов (керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу, співкоординатор руху «Простір свободи»).

 

З текстом огляду обмежень української мови на окупованих територіях можна ознайомитися за посиланням.

 

Повний відеозапис заходу можна переглянути тут.