Яким буде Донбас після деокупації?

25.05.2021

24 травня у Краматорську й 25 травня у Сєвєродонецьку співкоординатор руху «Простір свободи» Сергій Стуканов розповів про старт ініціативи «Український Схід». Презентація ініціативи відбулася в рамках круглих столів «Порядок денний: деколонізація».

Уже восьмий рік східна частина Донеччини та Луганщини перебувають під російською окупацією, яка стала можливою в тому числі через антиукраїнську політику, котру протягом років провадила на цих теренах Партія регіонів.

Як і коли відбудеться звільнення цих територій – це питання політики та геополітики. Проте головне: інформаційна ізоляція краю не повинна повторитися. Відтак, в той самий момент, коли деокупація трапиться, українці повинні мати чітке уявлення щодо того, яким хочуть бачити Донбас, а, отже, й мати готовий план дій.

Саме з метою формування візії бажаного майбутнього Донбасу, а також конкретних механізмів, як цього досягнути, рух «Простір свободи» започаткував ініціативу «Український Схід». Вона допоможе дати відповідь на низку запитань та запропонувати рішення для ряду проблем, з якими стикнеться українське суспільство після звільнення східних теренів Донеччини та Луганщини, як-от:

- як протидіяти російським наративам, пропаганді та міфам на цих територіях?

- як утверджувати українську версію національної пам’яті й протистояти спробам законсервувати радянсько-російську та так звану «республіканську» пам’ять?

- як вилучити регіон з пут російського інформаційного простору й включити в український інформаційний та культурний контекст, в українські сенси?

- як відновити й посилити становище української мови, української книжки та в цілому українського культурного продукту?

- як відбуватиметься процес повернення вишів-переселенців в будівлі, захоплені й використовувані окупантами для діяльності «клонів» цих вишів?

- яких обмежень чи покарань мають зазнати особи, що співпрацювали (колаборували) з окупаційним режимом? Якого роду обмеження (покарання) й хто саме має зазнати?

- як здійснювати процес декомунізації (зокрема, перейменування топонімів) на цих територіях?

Відповіді на ці та інші запитання шукатимуть учасники руху «Простір свободи» спільно з усіма зацікавленими – громадськими діячами, політиками, науковцями. Свої пропозиції та ідеї можна надсилати на поштову скриньку руху «Простір свободи» info@prostirsvobody.org або Сергію Стуканову на адресу serhijstukanov@gmail.com.