Українська книжкова революція

27.05.2021

Ініціативу з такою назвою започаткували на однойменному форумі у Києві письменники, представники влади, громадського сектору та видавничого бізнесу. Вони вирішили об’єднати зусилля для ухвалення державних рішень, покликаних вивести українське книговидання, книгорозповсюдження та читання з нинішнього катастрофічного становища.

 

Якщо в Німеччині людина купує в середньому 5,5 книги на рік, у Польщі 2,5, то в Україні лише 0,5, а українською мовою – лише 0,2 книги на рік. А карантинні заходи через епідемію коронавірусу погіршили навіть ці показники: асортимент книг зменшився на 23%, наклад - на 34%. За рік закрилися 343 видавництва і 48 книгарень. При цьому половина книжок на нашому ринку російські. Афілійовані з російськими видавництвами компанії претендують на державну підтримку на рівні з національним видавничим бізнесом.

 

Втім, учасники форуму вважають, що можна не лише врятувати ситуацію, а й забезпечити динамічний розвиток українського книжкового ринку.

 

Для цього потрібно перш за все сконцентрувати зусилля на підтримці книг українською мовою, компенсувати за рахунок держави орендну плату книгарням і частину додрукарських витрат видавництвам, покласти край російській експансії на книжковому ринку в усіх її проявах, протидіяти піратству. Окремим важливим напрямком, який потребує більшого часу й зусиль, є реформування мережі бібліотек, які мають стати сучасними культурними центрами.

 

Учасники форуму планують втілити свої пропозиції у законопроєкти і домагатися їх ухвалення парламентом.

 

У роботі форуму беруть участь, зокрема, письменниця Оксана Забужко, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, народні депутати Володимир В’ятрович, Микола Княжицький, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, письменник та співзасновник видавництва «Зелений пес» Віталій Капранов, засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов, генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов, дизайнер і засновник видавництва «Комора» Ростислав Лужецький, журналіст Вахтанг Кіпіані, дипломат, громадський діяч Данило Лубківський, головний редактор журналу «Український тиждень» Дмитро Крапивенко, представники громадського сектору.

 

Ініціатори форуму - рух «Простір свободи» і ГО «Український світ»