У Раду внесли проєкт закону про стимулювання книжкового ринку

07.11.2021
64 депутати різних фракцій та груп парламенту зареєстрували законопроєкт №6287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження».
 
Документ розроблений представниками громадськості, влади, видавцями та книгорозповсюджувачами в рамках ініціативи “Українська книжкова революція”.
 
Його мета – зупинити падіння українського книжкового ринку, спричинене російською експансією та карантинними обмеженнями, і забезпечити його динамічне зростання.
 
Для цього держава відшкодує витрати на оренду приміщень книгарням, які торгують книжками українською мовою (до 20% доходів з продажу цих книжок).
 
Інша новація – сертифікати на придбання українських книжок, що надаватимуться при народженні дитини і в 14 років.
 
Завдяки цим механізмам число книгарень за 5 років зросте в 4-5 разів, обсяг українського книжкового ринку - втричі, асортимент – удвічі», причому по всій країні читатимуть переважно українською мовою - відзначають автори проєкту в пояснювальній записці.
 
Ініціатива «Українська книжкова революція» започаткована у травні 2021 року організаціями "Простір свободи" та "Український світ". Її мета -  становлення самодостатнього українського книжкового ринку.