РАДА ПІДТРИМАЛА ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО СТИМУЛЮВАННЯ КНИЖКОВОГО РИНКУ

25.01.2022
Верховна Рада 25 січня підтримала в першому читання законопроєкт №6287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження». За це проголосували 277 народних депутатів України.
 
Законопроєкт, розроблений представниками громадськості, влади, видавцями та книгорозповсюджувачами в рамках ініціативи “Українська книжкова революція”, зареєстрували у листопаді 2021 року 64 депутати від різних фракцій та груп на чолі з головою гуманітарного комітету парламенту Микитою Потураєвим.
 
Його мета – зупинити падіння українського книжкового ринку, спричинене російською експансією та карантинними обмеженнями, і забезпечити його динамічне зростання.
 
Документ передбачає відшкодування державою витрат на оренду приміщень книгарням, які продають книжки українською мовою (до 20% доходів з продажу цих книжок). Законопроєкт також передбачає надання сертифікатів для придбання українських книжок при народженні дитини і при досягненні 14-ліття.
 
Завдяки цим механізмам число книгарень за 5 років зросте в 4-5 разів, обсяг україномовного книжкового ринку - втричі, асортимент – удвічі, причому по всій країні читатимуть переважно українською мовою - відзначають автори проєкту в пояснювальній записці.
 
Ініціатива «Українська книжкова революція» започаткована у травні 2021 року організаціями "Простір свободи" та "Український світ". Її мета – об’єднання зусиль громадськості, влади, письменників, видавців та книгорозповсюджувачів для становлення самодостатнього українського книжкового ринку.