ЗАКОН ПРО СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ КНИГОВИДАННЯ І КНИГОРОЗПОВСЮДЖЕННЯ НАБУВ ЧИННОСТІ

11.07.2022

Набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження». Документ опубліковано в газеті «Голос України» і розміщено в публічній базі законодавства.

 

Законопроєкт, розроблений минулого року представниками громадськості, влади та книжкової галузі в рамках ініціативи “Українська книжкова революція”, внесли 64 депутати від різних фракцій. 19 червня Верховна Рада схвалила його в другому читанні і в цілому.

 

Відповідно до нового закону, держава відшкодує видатки на оренду приміщень книгарням, які продають книжки виключно українською мовою чи також мовами Євросоюзу і корінних народів України.

 

Для отримання державної субсидії книгарня має працювати з використанням РРО і отримувати не менше 80% своїх доходів від продажу книг, а торгові зали з книжковими полицями й доступом покупців мають становити не менше 80% її площі.

 

Книгарні, що відповідатимуть цим вимогам, зможуть отримати в Держкомтелерадіо свідоцтво про відповідність і звернутися до Українського інституту книги по субсидію.

 

Розмір субсидії становитиме 20% від доходів з продажу книжок, але не може перевищувати вартості оренди за договором  і встановлених законом граничних розмірів відшкодування на квадратний метр, які різняться залежно від чисельності населення територіальної громади.

Гранична площа, на яку держава надасть відшкодування, також різна – від 150 квадратних метрів у містах з населенням понад півмільйона до 50 метрів у громадах з населенням менше 30 тисяч людей.

 

Цей механізм, який почне діяти з 1 січня 2023 року, покликаний не лише підтримати книжкову галузь в умовах війни, але й стимулювати відкриття нових книгарень по всій країні, збільшити за кілька років  у 2-3 рази тиражі й асортимент українських книжок.

 

Закон передбачає також надання з 2023 року книжкових сертифікатів на кожну новонароджену дитину і кожну дитину, якій виповнюється 14 років. Вартість сертифікату становитиме близько 800 гривень, його можна буде використати для купівлі українських книжок.

 

Відтепер за кошти державного та місцевих бюджетів для бібліотек закуповуватимуться лише ті книжки, відомості про які включенні до електронного каталогу «Книжки на ринку». Інститут книги, що адмініструє каталог, має надати видавцям і книгарням можливість вносити в автоматизовану систему дані про наявні книги.

 

Водночас так само ухвалений 19 червня законопроєкт 7459, що передбачає заборону імпорту і розповсюдження книжок із Росії, досі не підписаний президентом.

 

Строк упродовж якого президент мав підписати або повернути його з зауваженнями, вже минув, і тепер, відповідно до статті 94 Конституції «закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

 

Із закликом до Володимира Зеленського не зволікати з підписанням проєкту 7459, вже звернулися українські письменники, видавці й громадські активісти, а також Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів і  Коаліція «Реанімаційний пакет реформ».