ЗУПИНИТИ ДЕМОНТАЖ ПАМ’ЯТНИКА ШЕВЧЕНКУ У ТРУСКАВЦІ!

28.02.2023

Громадські організації та мешканці Трускавця обурені рішенням міської влади про демонтаж пам'ятника Тарасу Шевченку, розташованого на однойменній вулиці.

 

Приводом для демонтажу є те, що у місті, мовляв, є два пам’ятники Шевченку, тому один з них треба знести і перенести до села Доброгостів.

 

Такий рівень аргументації не витримує критики, а поводження з об’єктами культурної спадщини як із чимось зайвим для міста є неприйнятним.

 

Пам’ятник Шевченку має значну культурну та історичну цінність для мешканців Трускавця, є символом національної культури і знаком вшанування про видатного українського поета. Його знесення стане порушенням права міської громади на культурну спадщину і створить негативний прецедент руйнування культурного середовища.

 

Нагадуємо, що згідно з Конвенцією про захист культурної спадщини та Законом України «Про охорону культурної спадщини», пам'ятники, які мають історичну, культурну або мистецьку цінність, є об'єктами національної спадщини і повинні бути збережені для нащадків.

 

Ми закликаємо:

 

1. Трускавецьку міську владу – відмовитися від демонтажу пам’ятника Тарасу Шевченку (охоронний номер 226), скасувати рішення виконкому від 27 лютого 2023 року, забезпечити його збереження та відновлення пам’ятника в разі його пошкодження.

 

2. Міністерство культури та інформаційної політики України, Львівську обласну військову адміністрацію – вжити заходів для захисту пам’ятника Шевченку у Трускавці від знесення.

 

3. Усіх небайдужих громадян – підтримати збереження історичної спадщини Трускавця та висловити незгоду з демонтажем пам’ятника Тарасу Шевченку.

 

Ми також закликаємо вивчити реальні мотиви рішення міської влади на предмет корупції і задоволення інтересів забудовників за рахунок руйнації культурного середовища міста.

 

Рух «Простір свободи»;

 

ГО «Агенція розвитку Трускавця».

 

Контактна особа – Святослав Грабовський, голова правління Агенції розвитку Трускавця, тел. 067-1107776