УКРАЇНСЬКА МОВА МАЄ ДОМІНУВАТИ У МІСТАХ, СЕРЕД МОЛОДІ І В КУЛЬТУРНОМУ ПРОДУКТІ, ЯКИЙ СПОЖИВАЮТЬ УРАЇНЦІ

10.03.2023

«Майбутнє України залежить від здатності держави зробити незворотнім процес зміцнення української ідентичності, який відбувається на наших очах», - відзначив під час прес-конференції «Національна культура та мова в Україні: зміни в громадській думці після року війни» координатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда.

 

На його думку, для цього необхідно, щоб українська мова панувала у великих містах, щоб нею розмовляла більшість дітей і молоді по всій країні, і щоб в Україні домінував український і україномовний культурний продукт.

 

Тарас Шамайда відзначив, що вперше за понад 150 років більшість жителів Києва розмовляє українською мовою, однак важливо рухатися далі для досягнення з часом таких же показників в Одесі, Харкові та Дніпрі.

 

Пресконференція, що відбулася 10 березня в агенції «Укрінформ», була присвячена аналізу підсумків загальноукраїнського опитування про ставлення до мови та національної культури, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та Центром Разумкова.

 

У заході, зокрема, взяли участь голова комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський, аналітик Фонду Тарас Тарасюк, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

 

Учасники пресконференції закликали президента України підписати ухвалений Верховної Радою минулого року закон №2309 про захист українського книжкового ринку від впливу «русского міра», а уряд – забезпечити виконання закону №2313 про розбудову мережі книгарень і книжкові сертифікати для дітей. На їхню думу, навіть під час війни держава зобов’язана стимулювати розвиток ринків української книги, музики, фільмів, оскільки це питання не лише культури, але й економіки і перш за все - національної безпеки.

 

Довідково: відповідно до підсумків опитування, 88% респондентів вважають рідною мовою українську. Розмовляє переважно українською мовою 71% (23% - переважно російською). Частка тих, хто спілкується завжди або переважно українською, становить від 96% на Заході до 35% на Півдні України.

 

53% опитаних вважають, що українські письменники, музиканти та режисери за жодних обставин не мають створювати продукт російською мовою, протилежної думки дотримуються 35%.

 

60% опитаних переконані, що українська держава не повинна рекламувати чи фінансувати російськомовні фільми, книги, вистави, створені в Україні. Вважають таку підтримку з тих чи інших причин можливою 30% українців.