Рада ухвалила євроінтеграційний законопроєкт про права національних меншин

08.12.2023

Сьогодні Верховна Рада конституційною більшістю голосів ухвалила євроінтеграційний законопроєкт №10288-1! На відміну від початкового проєкту №10288, цей проєкт враховує головні зауваги спільноти «Мова об’єднує» – з нього усунуто всі загрози русифікації.


Мови національних меншин, зокрема й насамперед ті, що є офіційними мовами ЄС, отримають значно більше можливостей. Це дозволить Україні вступити в ЄС, продемонструвавши безпідставність критики деяких проросійських шантажистів, які штучно гальмують нашу євроінтеграцію.


Водночас новації проєкту не поширюватимуться на мову держави-агресорки. І не на п’ять років, як пропонувалося в початковому проєкті 10288, а безстроково!


Досвід ухвалення законопроєкту №10288-1 вкотре показав, що не потрібно й шкідливо протиставляти державну мову та мови національних меншин. Ці мови мають різний статус і виконують різні функції. Тому значно краще просто знайти правильний баланс і чітко окреслити відповідні сфери застосування.


Йдучи в ЄС, Україні не слід поспіхом виконувати вимоги шантажистів-євроскептиків, які не відповідають українським національним інтересам. Україна має увійти в ЄС із гідністю та своїми цінностями, а не на правах «бідного родича». Ніхто не має права ставити під сумнів та руйнувати наше законодавство, що захищає українську мову!


Ухвалений законопроєкт здобув 317 голосів «за», бо, на відміну від початкового проєкту, був розроблений урядом і депутатами у тісній співпраці з громадськістю. Дуже хотілося б, щоб і надалі українська влада спершу обговорювала такі важливі законопроєкти з громадськістю, перш ніж реєструвати. Це дозволить уникати суспільного обурення в майбутньому та ухвалювати якісніші закони.


Дякуємо всім, хто підтримав нашу кампанію #Євроінтеграція_без_русифікації!


Дякуємо всім представникам уряду й депутатам, які допомогли зробити закон кращим!